• Op 3 februari 2VeLA modelovereenkomst DBA016 heeft de eerste kamer de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (WDBA) aangenomen. Door de invoering van de Wet DBA komt per 1 mei 2016 de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) te vervallen. De VeLA heeft exclusief voor haar leden het VeLA-branchemodel Overeenkomst van Opdracht op laten stellen en is als sector(voorbeeld)overeenkomst positief beoordeeld door de Belastingdienst.

    Voor VeLA-leden zal de invoering van de wet DBA per 1 mei 2016 dan ook weinig hoofdbrekers opleveren. Voor opdrachtgevers een extra motivatie om te kiezen voor een bij de VeLA aangesloten adviseur.

    Lees meer...

Wat gebeurt er als een dood vogeltje door het gebouw vliegt?

Die vraag stel ik na een uitgebreide rondleiding door een hypermodern magazijn. Het is nog in aanbouw maar heeft genoeg indrukwekkende proporties voor een kennismaking.

Palletstellingen voor 26.000 pallets, 34 meter hoog, 120 meter lang, 10-tallen meters rollenbanen en 5 volledig automatisch werkende palletkranen. Het zijn mastodonten met een hoogte van meer dan 30 meter en een gewicht van enkele tonnen.

Hoewel de software nog niet helemaal perfect is, komt een van de kranen in actie. Fotocellen bepalen waar de kraan rijdt en op welke hoogte de palletvorken zitten. Ze kijken of palletplaatsen leeg zijn en of bij de plaatsing niet ergens tegenaan wordt gestoten.

Op het einde van iedere gang remmen de kranen vervolgens automatisch af. Daar komt het vliegende dode vogeltje ter sprake.

Ook in de herstelde vorm vinden de ontwikkelaars het trouwens een absurde vraag. Alles is perfect geregeld. Tot een kraan enkele weken later een lading wil plaatsen op een plek waar al iets staat.

En enige tijd later moet een stootblok toch een andere kraan tegenhouden. Alles wordt toch nog eens gecheckt.

 

Frans van Mook - Logi-Consult