• Op 3 februari 2VeLA modelovereenkomst DBA016 heeft de eerste kamer de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (WDBA) aangenomen. Door de invoering van de Wet DBA komt per 1 mei 2016 de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) te vervallen. De VeLA heeft exclusief voor haar leden het VeLA-branchemodel Overeenkomst van Opdracht op laten stellen en is als sector(voorbeeld)overeenkomst positief beoordeeld door de Belastingdienst.

    Voor VeLA-leden zal de invoering van de wet DBA per 1 mei 2016 dan ook weinig hoofdbrekers opleveren. Voor opdrachtgevers een extra motivatie om te kiezen voor een bij de VeLA aangesloten adviseur.

    Lees meer...

Een marktleider moet het maximale uit zijn situatie halen.

Daarom kijkt het bedrijf in kwestie kritisch naar de eigen organisatie en manier van werken. De opzet met onderling concurrerende business units moet van de baan om plaats te maken voor synergie en schaalvoordeel.

Eén van de stappen is om alles voortaan vanuit het centrale magazijn aan te leveren. De productiebedrijven blijven wel als vanouds functioneren, want je kunt niet alles tegelijk willen. Het resultaat: complete chaos. Voor wie is de opgebouwde voorraad bestemd? Wie heeft het overzicht over het assortiment? De verkopers in de nieuwe, centrale verkoopafdeling zitten met de handen in het haar.

Toch zien ze kans om alles weer in beeld te krijgen. Tot de start van het seizoen. De goederen zijn er wel, maar ze kunnen niet worden verzameld. Het centrale magazijn heeft maar twee dockdeuren en nauwe gangen.

Ten einde raad gaat er een excuusbrief richting klanten en start met spoed de zoektocht naar een geschikt orderverzamelmagazijn. Waarbij het speuren naar een oplossing binnen de eigen muren wel doorgaat, want uitbesteden legt vooral de open eindjes bloot en laat je eigen tekortkomingen zien.

 

Hanze Bakker - Hanze Management & Consultancy